201410241414153671sXYJMmZgen-avgorande-ledtrad-peter-gissy201410241414153653pQMMkegD201410241414153658LtPkAw4e2014102414141536627feYVBonbockstensmannen.pngpeter-gissy-det-fjarde-fingretmord-till-kaffet

Peter Gissy - författare till böcker för vuxna och barn

Välkommen till min egen sida. Jag har skrivit 50-talet böcker, ett stort antal av dem är deckare. De flesta utspelas i Göteborg. Jag började som författare för vuxna, men har genom åren skrivit mycket för barn. Nyheter för 2021: "En avgörande ledtråd" samt "Mord till kaffet - fem kusliga kriminalnoveller". Båda är vuxenböcker.AKTUELLA INTERVJUER 2022

Intervju om Fjärde fingret
Fjärde fingret artikel
Artikeln på Tidningen.se
Digital versionen av hela tidningen.se med artikeln
Enbart digitala versionen av artikeln i tidningen.se

Intervju på Landskrona Direkt - Landskronit i förskingring släpper ny deckare

Intervju på VI.SE - Mamma berättade sanningen på dödsbäddenINTERVJUER 2021


Trevlig artikel i Örgryte&Härlanda Posten, augusti 2021, om min fjolårsdeckare

Artikel i ICA-kuriren 2021 - Mamma sa sanningen på sin dödsbädd

Artikel i Torslanda-Öckerö Tidningen 2021 - Gissy har fått skrivlusten tillbaka

Intervju i tidningen Ttela 2021- Mina böcker är som ett eget universum

Intervju i Tidningen Hallå Sverige - 2021 - Jag kan inspireras av vad som helst
Göteborgaren Peter Gissy har skrivit ett femtiotal böcker och har genom åren rört sig inom olika genrer. Hans senaste deckare handlar om en rättspsykolog som dras in i jakten på en mördare.
– Det här är min bästa bok hittills, säger författaren, aktuell med boken ”En avgörande ledtråd” som nu ska översättas till tyska och franska.
peter-gissy-jag-kan-inspireras-av-vad-som-helst.pdf

Intervju i Göteborg Direkt 2021-04-10 Peter Gissy går utanför ramen i nytt bokprojekt ( länk till Göteborg Direkt )

Intervju i Landskrona Direkt 2021-03-30 - Aktuell deckarförfattare tror på BoIS (Länk till Landskrona Direkt)

Intervju i Kungälvs-Posten 2021-04-05 - Peter Gissy om relationen till Kungälv (Länk till Kungälvs-Posten)

Intervju i Göteborgs-Posten 2021010 5

"En avgörande ledtråd"

(På Storytel mars 2021, inläst av Gunilla Leining, samt som bok på Hoi Förlag)

När tjugotvååriga Jessica hittas mördad i en skog utanför Göteborg har gärningsmannen bara lämnat efter sig en enda ledtråd: ett halvt spelkort. Michelle Mohlin, före detta polis och nybliven rättspsykolog, antar mördarens utmaning om att ta reda på vad kortet står för, och gör strax sina egna tolkningar i ett försök att locka fram en reaktion från förövaren. Snart får hon mycket riktigt ett genombrott, men situationen förändras radikalt när en kvinna samtidigt försvinner under omständigheter som kan kopplas till mordet.

Michelle måste hitta den kidnappade kvinnan innan det är för sent. Men så tvingas Michelle konfronteras med mördaren på ett sätt hon inte tänkt sig, och inser snart att hennes eget liv är i fara.


"En oemotståndlig deckare. Det finns  ett driv över sidorna som gör att man inte kan sluta läsa. 

Hela tiden finns spänningen där. En av Peter Gissys bästa!"

                                    Camilla Läckberg
RECENSION 1. Romanen är en otäckt spännande och våldsam nagelbitare i sju delar om män vars behov av makt över kvinnor är omättligt, om bestialiska mord men också om kollegial konkurrens, frustration och vänskapsband hos polisen, skriven på ett lättillgängligt språk.” 
(Ur BTJ-häftet nr 6, februari 2021)

RECENSION 2. En riktigt bladvändare som inte går att lägga ifrån sig. En otroligt välskriven bok. Även om boken är runt 600 sidor så kapiteln helt lagom. En del kanske tycker att man borde kunna de kortat ner det lite men det tycker inte jag. Dramakurvorna går lagom upp och ner och den röda tråden följdes genom hela boken. Mycket bra miljöbeskrivningar, detaljrika och trovärdiga. Fantastiska karaktärs gestallningarna. Man får verkligen lära känna karaktärerna på djupet. Slutet var oväntat och proffsigt skrivet, välplanerat. Gillar omslaget på boken. Ett mästerverk helt enkelt.
(Ur Systrarna Boktokigas blogg 28 mars)

RECENSION 3. Det var full gas redan från första sidan! Den här var svår att lägga ifrån sig och jag bara längtade efter att sluta jobbet för att fortsätta läsa och få veta hur det skulle sluta. Jag rekommenderar denna varmt, så himla bra!”  (Ur Agnethas_boktips 31 mars)

Vill du kanske köpa signerad av mig? Klicka här.

RECENSION 4. Trots att det är en tegelsten lyckas Peter Gissy hålla spänningen uppe under större delen av boken. Visst hade den kunnat kortas en del, men på det stora hela har han gjort ett mycket bra jobb berättartekniskt… Jag tror att den här boken går hem hos alla som gillar en längre stunds verklighetsflykt där drivet i handlingen och de korta kapitlet, gör den svår att lägga ifrån sig”. (Signerat Dezmin (april 2021)

RECENSION 5. Jakten på förövaren pågår samtidigt som någon jagar Michelle själv. Hennes liv är i fara och intrigerna snor sig om varandra tills katastroferna kommer slag i slag. Peter Gissy gör inte läsaren besviken. Han har skrivit en tegelstensroman med spänning från början till slut! Det är svårt att lägga ifrån sig boken för man måste bara läsa vad som händer i nästa kapitel. En avgörande ledtråd handlar i mångt och mycket om mäns misshandel av kvinnor. Några utsatta kvinnors liv och deras skyddade boende ges relativt stort utrymme vid sidan av handlingens röda tråd med Michelle som också hon har misshandlats grovt tidigare. Gissy tecknar bra personporträtt och intrigen är både trovärdig och otäck. Han skriver rappt och överraskar läsaren hela tiden med oväntade infallsvinklar. Det här är en av de bästa deckarna jag läst på senare år och den kan varmt rekommenderas!
Deckartidskriften DAST Lars-Erik Holm (14 maj 2021)

RECENSION 6. Fängslande och välskriven bladvändare!
Oj, vilken bok! Här snackar vi spänning på hög nivå. Jag är helt slut efter att ha läst den.
En ung kvinna hittas död i en skog utanför Göteborg. Hon ligger i en svart sopsäck tillsammans med ett halvt spelkort. Vad vill mördaren säga med det? Rättspsykolog Michelle Mohlin blir inkopplad och tillsammans med polisen försöker hon provocera fram en reaktion från förövaren. När en annan kvinna försvinner börjar Michelle tvivla på sin egna förmåga. Samtidigt brottas hon med sin trassliga bakgrund och inser att hennes eget liv kanske är i fara,
En avgörande ledtråd är en riktig tegelsten med sina drygt 600 sidor. Trots det var den lätt att läsa, mycket tack vare de korta kapitlen. Det är bra driv och ett högt tempo, jag vill hela tiden läsa en sida till. Jag tror boken hade gjort sig väldigt bra som film eller TV-serie.
Peter Gissy vet hur man fångar en läsare. Hans karaktärsgestaltningar är vältecknade och jag blir engagerad i dem och deras mående. Han skriver detaljerat om såväl miljöer som händelser, en del ganska brutala, men han gör det med finess. Ungefär halvvägs in i boken trodde jag mig vet hur den skulle sluta, men ack så fel jag hade.

Boktanten Anette 23 maj 2021

RECENSION 7.  Landskronafödde göteborgaren Peter Gissy vet hur en kriminalstory ska dras. Sedan 1996 har han varit flitig inom genren och skapar skickligt bladvändare i syfte att underhålla. ”En avgörande ledtråd” spinner måhända lite slentrianmässigt kring mordet på en ung kvinna. Förre polisen, nu rättspsykolog Michelle Mohlin sätts motvilligt på fallet och dras in i en våldsam historia med livet som insats. Peter Gissy trissar skickligt upp tempot i berättandet. Göteborgsmiljöer svischar förbi i en rasande fart precis som genrens schabloner med seriemördare och utsatta kvinnor, tidspressad polis och en stad stadd i både kyla, mörker och fukt. Men ur detta hittar ändå Peter Gissy sina karaktärer och skapar ett krimdrama som fungerar väl för förströelse. (Kai Martin blogg)

Recension 8.  Boken är en riktig tegelsten med sin 620 sidor, men var förvånansvärt lättläst. Kapitlen är korta och texten flyter på enkelt.

Handlingen är spännande och romanen underhållande. Som läsare lockas man till att gissa sig till förövaren, men allt är inte riktigt så enspårigt som man tror. I alla fall jag gissade fel. Underhållande roman. (Binasbooks.wordwide.com)

RECENSION 9. "En bra och spännande bok med intressanta händelser och karaktärer, väl uppläst av Gunilla Leining." (ljudbokslyssnaren 2022)

RUSAR PÅ STORYTEL!

UTKOMMER OCKSÅ I TYSKLAND, DANMARK OCH FRANKRIKE!

Efter sex veckor streamades ”En avgörande ledtråd” låg längre på Storytels topplista.  Idag har boken lyssnats drygt 21.000 ggr. Kontrakt har skrivits med Frankrike, Danmark och Tyskland där ljudbok, ebok och pappersbok väntas komma ut till hösten/årsskiftet 2022. Bakom kontraktet finns "Saga Egmont" som ingår i danska "Lindhardt og Ringhof", ett av Nordens största förlagshus, samt Storytel Danmark.

NY BOK: FORTSÄTTNING MED MICHELLE MOHLIN 2022

En fristående fortsättning av "En avgörande ledtråd" utkom 28 april 2022. Boken heter "Det fjärde fingret" och har lästs in av Gunilla Leining. Efter runt fyra veckor (8 juni) har boken streamats på Storytel cirka 2.600 gånger, vilket är mycket.  

Det fjärde fingret

RECENSIONER AV "DET FJÄRDE FINGRET" 2022:

RECENSION 1."Boken är spännande och obehaglig på ett nagelbitande sätt och på vägen mot lösningen finns det flera engagerande berättelser kring karaktärerna. Peter Gissy flirtar med sin gamla hemstad Landskrona i sina böcker och det gick inte mig förbi att det var även så i Det fjärde fingret." (Bokluckan.se)

RECENSION 2. "Peter Gissys nya kriminalroman är en fortsättning på En avgörande ledtråd från 2021, men kan även läsas fristående. Läsaren möter återigen det sammansvetsade teamet hos Göteborgspolisen och rättspsykologen Michelle Mohlin. I förra boken råkade Michelle riktigt illa ut men nu är hon tillbaka efter en halvårslång rehabilitering. Hon är både fysiskt och psykiskt skör och får stöttning av sina gamla vänner från kvinnojouren där hon var aktiv tidigare. Hennes kunskaper ställs på prov när en hobbyfiskare hittar en ung kvinna mördad ute i naturen. Kvinnan är naken och på ena handen är fingrarna bortklippta. Spåren leder till en träningsklubb där hon arbetade, men det visar sig att hon tjänade extra pengar på annat sätt, hemma i sin lägenhet. En av hennes manliga kunder hittas senare mördad och dumpad i älven. Kvinnans holländske pappa beter sig mystiskt och pojkvännen slirar på sanningen, men mördaren och motivet finns att söka på en annan plats. Gissy skriver rappt med en lättillgänglig språkbehandling och han håller intrigen vid liv genom samtliga 82 kapitel i denna spänningsladdade berättelse om det sorgliga resultatet av kärlek som slår fel, psykisk ohälsa, kollegialt polisarbete och om vänner som ställer upp i vått och torrt." (BTJ-häftet nr 13, 2022) 

RECENSION 3. "DE TVÅ SENASTE BÖCKERNA HAR JAG SLUKAT. KANSKE INTE BÄSTA NATTLEKTYREN OM MAN HAR SVÅRT ATT SOVA, MEN DET ÄR JU OMÖJLIGT ATT SLUTA NÄR MAN VÄL BÖRJAT!" (INGER DUBERG, SAGOPEDAGOGEN)

RECENSION 4. "Detaljernas mästare är tillbaka med ny bok!" (Torslanda-Öckerötidningen juli 2022)

RECENSION 5. "Jag tyckte verkligen om den första boken, men den här var ännu bättre! Man kom lätt in i handlingen, en riktig bladvändare och nagelbitare! Jag har inte kunnat släppa den idag, den har varit med mig överallt. Jag rekommenderar verkligen denna deckare som är perfekt att ha med sig på semestern/stranden. Helt outstanding!" (agnethas_boktips juli 2022)

ÖVRIGA DECKARE: FEM BÖCKER OM KENT MORTLAND

De fem kriminalromanerna om Kent Mortland i Göteborg (Åkered) har några år på nacken och kallas ibland "Färg-deckarna". Det är lätt att förstå varför. Böckerna utkom i den här ordningen:

  • Röd Död (1996) (pocket 2001)
  • Vit Sorg (1997) (pocket 2001)
  • Blå Åtrå (1998) (pocket sommaren 2002)
  • Svart Hämnd (2000) (pocket sommaren 2002)
  • Gul ondska (våren 2011)
  • » Läs mer om böckerna här

    TRE BÖCKER MED AKUTLÄKARE ROBERT KRÜGER. 

    Tre böcker med akutläkaren Robert Krüger har sin speciella fanklubb, i huvudsak med medicinsk bakgrund. Deckarna kallas "Diagnos-deckarna" eftersom det ordet förekommer i varje titel.