Barnböcker

Böckerna om Millie

”Millie - världens bästa kompis”. En nya serie barnböcker kommer på Berghs förlag våren 2010. I den första boken presenteras Millie så här.

”Heja, Millie!”. Andra boken om Millie som går i andra klass. Hon har slutat att träna judo och har i stället gått med i den nybildade Jordgubbsklubben. Det är en friidrottsklubb där hon tränar löpning och längdhopp. Millie är van vid att vinna men när Ilena vinner tappar Millie lusten att fortsätta. Det är mycket som går henne emot just nu. Både hon och lillebror Ebbe tycker att det är jobbigt att mamma har träffat en man. Vad kommer pappa att tycka om det? Peter Gissy har fångat Millies karaktär fint. Den korta sträckan mellan glädje och ilska som inte alltid är så lätt att förklara. Svårigheten att ta ett nederlag om än aldrig så litet och så konflikten som lätt uppstår när en ny vuxen dyker upp i familjen. Boken är lätt att läsa med brett radavstånd och ett stort antal färgillustrationer av Jessica Palmgren, som lyfter och fördjupar texten. En berättelse som kommer att locka både till skratt och eftertanke för
jämnåriga till Millie. (Bibliotekstjänst mars 2011)

"Lita på Millie!" är den tredje boken om Millie och den utkommer i mars 2012. En bok om vänskap och om vänskapens prövningar. Millie har fyllt år. I födelsedagspresent ska hon få hälsa på sin gamla bästis Hilda som flyttat till Norrland. Och Eric från Millies klass ska få följa med. Det blir en rolig vecka som avslutas med ett riktigt äventyr.

Jill och Jonatan

Varning för X-ligan
Jill och Jonatan driver en tidning tillsammans; Härslövsbladet. Den är populär i den lilla staden, alla vill läsa. En dag får de ett anonymt hotbrev till tidningen, från några som kallar sig X-ligan. Barnen sticker raka vägen till polisen, och snart går larmet... En genomillustrerad och lättläst actiondeckare för barn av Peter Gissy, välkänd för sina vuxendeckare.

Vem stal kungens medaljong?
En kraschad bil, vars förare är spårlöst försvunnen, väcker Jill och Jonatans nyfikenhet. De börjar nysta i mysteriet, som genast blir större än de kunnat ana. Farligt stora värden står på spel... En genomillustrerad och lättläst actiondeckare för barn av Peter Gissy, välkänd för sina vuxendeckare. I samma serie finns också Varning för X-ligan!

Jakten på cykeltjuven
Ligger en trollkarl bakom stölden av en cykel och en handväska? Polisen i Härslöv tror det, men Jill och Jonatan tvivlar…

Den försvunna silverskatten
Som två levande fågelskrämmor ger sig Jill och Jonatan ut på tjuvjakt. Det är halloween och kyrkan har haft inbrott…

Rånarna vid Drakberget
Det som börjar som ett par lugna dagar i fjällen blir något helt annat…

Den mystiska flaskposten
Det är idrottsdag och Jill och Jonatan har fullt upp med att flänga runt mellan idrottsstationer. Då hittar Jonatan en flaska som oroar honom…

"Avslutningsvis vill jag också rekommendera "Den mystiska flaskposten" i serien om Jill & Jonathan av Peter Gissy. Förutom att den är mycket spännande ger den också goda uppslag på hur man till exempel skapar en skoltidning."
Kristianstadsbladet

Den gåtfulla branden
Kompisarna Jill och Jonatan hamnar mitt i brandröken!
Härjar det en pyroman i Härslöv? Polisen tvivlar på det, men de unga reportrarna sticker till den nerbrunna villan för att spana. Trots att stadens idrottsförening samtidigt har 25-årskalas. Samma helg som Jill och Jonatan ska bevaka idrottsföreningens 25-årskalas brinner det både i antikhandlarens villa och i en lada utanför stan. Det verkar finnas ett samband, för antikhandlaren och hans son påträffas utanför ladan. Pappan berättar med svag röst att han slogs ner när han kom hem, och blir förstummad när han får höra att hans hus brunnit upp. Vad har hänt med hans värdefulla tavlor? Sonen kräver högljutt snabba polisinsatser, men det är ont om ledtrådar.

Jill och Jonatan beslutar sig för att spana på egen hand. Och de får faktiskt upp ett spår, men det leder åt ett oväntat håll ... Som alltid är både polisarbetet och Jill och Jonatans arbete med den egna tidningen realistiskt och trovärdigt skildrat. Det är spännande att följa de modiga reportrarna och i den avslutande tidningsdelen får man se deras reportage om äventyret.

Peter Gissy visar ännu en gång att han skriver lika bra deckare för barn som för vuxna. Handlingen är spännande. Louise Jacobssons svartvita teckningar vävs in i texten på ett bra sätt, med sina enkla bilder får hon fram träffsäkra ansiktsuttryck och gester." Marianne Ericson, BTJ-häftet

"Förutom att den är mycket spännande ger den också goda uppslag på hur man till exempel skapar en skoltidning." Kristianstadsbladet

"Hej alla blog läsare! Jag ska rekommendera Den gåtfulla branden. Denna bok handlar om Jill och Jonatan. Dom har en egen tining som heter Härslövs Bladet. Där skriver dom om massor av fall som händer i Herslöv. Dom skriver tiningarna i en husvangn. Men plötslikt hör dom flera Brandkårar som snabbt kör förbi. Jill och Jonatan cyklar allt det kan för att se vad som händer. När dom kommer fram ser dom att det brinner Brandkårarna skyndar sig att spruta vatten på huset. Då märker Jill och Jonatan att det är ett brott som har begåtts. I boken kan ni följa Jill och Jonnatan om de lyckas ta den såm har tänt på huset.DET ÄR EN VÄLDIGT VÄLDIGT BRA BOK FÖR ER SOM GILLAR MYSTERIER!" Agnes (Bokpapegojan)

Övriga barnböcker

 

Det spökar!

Jo. Litet varstans i landet, faktiskt. Vill du veta var, kan du kolla in den här boken som utkom 2017. På slott, kyrkogårdar och i ruiner, från Ystad i söder till Kiruna i norr, hittar du dem: våra spöken. De flesta är snälla, men inte alla. En sak är klar: de är långsinta och glömmer inte en oförrätt! Varför inte åka dit och hälsa på dem? Boken riktar sig till både barn och vuxna.

De ruggiga illustrationerna har duktige serietecknaren Dick Qwarfort gjort.

 

Jakten på Bockstensmannen

"Kapitelbok. Författaren Peter Gissy har tidigare gett ut en mängd barnböcker, t.ex. serien om Jill och Jonatan. Här kommer nu första delen i vad som förmodligen blir en deckar- eller äventyrsserie - Mystiska Klubben. Huvudpersonerna är två syskon som hälsar på sin mormor i Varberg. De kastas där huvudstupa in i en stöldhistoria där Bockstensmannen spelar en viktig roll. Till att börja med är det mest en rolig deckarlek, men blir raskt allvarligare och mer spännande. Jakten på Bockstensmannen är proppfull med action - det är nästan inte en lugn stund någon gång! Fast å andra sidan blir det här en bok som är svår att lägga ifrån sig, eftersom det ständigt händer saker. Syskonen Niki och Nelson är trovärdigt beskrivna karaktärer, med en lite annorlunda bakgrund i Sydafrika och Österbotten - förutom att de är adopterade. Bokens handling spinner kring deras syskonrelation, där de ibland växlar roller mellan den aktive/passive. Ser man till texten så är det lättläst med fokus på den rappa dialogen och enkla beskrivningar. Det är korta meningar och ett vardagligt språk. En lämplig ålder på läsaren torde vara från sju år. Förutom den spännande handlingen så får läsaren en hel del kunskaper på köpet om Bockstensmannen."

(Recension april 2018, Bibibliotekstjänst)

 

Roliga kortspel för barn

Recension: Finns det något enklare och roligare än att spela kort med barn? I denna fråga tycks jag och författaren Peter Gissy eniga. Har man en kortlek kan man förgylla en tågresa eller en regnig söndagseftermiddag. I den här boken finns några klassiker som Svälta räv och poker, men även ett tjugotal helt nya kortspel, skapade av författaren och hans familj. Spelen är indelade i "busenkla", "mittemellanspel" och "lite knepigare", och indelningen stämmer väl överens med svårighetsgraderna. Det är särskilt roligt att hitta nya kortspel som passar nybörjare bra, så man slipper fastna i "Finns i sjön"-träsket. Det är svårt att beskriva kortspel på ett begripligt sätt, men Peter Gissy lyckas bra. En lättläst layout och illustrationer av utgångslägena i en del av spelen underlättar. Trots det krävs det att läsaren antingen är van vid kortspel eller att han/hon klarar av abstrakt tänkande. Boken inleds med en ordlista, vilket är utmärkt. Den borde dock haft ett mer tematiskt upplägg för att bli mer lättbegriplig. Vid beskrivningen av poker har författaren tagit en genväg, det kanske borde ha angivits. Men i stort är detta en trevlig bok som kan bli till stor glädje för blivande korthajar.(Btj)

Nya Bellmanhistorier

Bellman och polisen (våren 2012)

Bellman på tjuvjakt

Bellman på klappjakt

Barnens egen hobbybok