Gul Ondska

Pressrelease september 2010:
Deckarhjälten Mortland tillbaka

Efter tio år väljer Peter Gissy i höst att skriva en ny bok om sin ”gamla” deckarhjälte Kent Mortland. Det är ett länge efterlängtat läsarkrav som Gissy därmed går till mötes.

- När jag satte punkt för den fjärde boken med Mortland (”Svart hämnd” år 2000) hade jag behov av att gå vidare i mitt författarskap och söka nya utmaningar. Men genom åren har läsare regelbundet hört av sig och önskat en fortsättning.

Hans nya kriminalroman heter ”Gul ondska” och temat i den sammanfaller med hans egen jakt på sin biologiska far. Den tangerar också sudettyskarnas historia efter andra världskriget. Det är i den meningen en historisk deckare, även om det förstås handlar om fiktion, påpekar Gissy.

Liksom de tidigare ”Färg-deckarna” flätas händelser i Göteborg ihop med ett skeende i norra Tyskland. Mortland och hans dotter åker till det forna Östtyskland och hamnar i svårigheter – här går rötterna tillbaka till krigsslutet. På hemmaplan dras han, som vanligt ofrivilligt, in i polisjakten på en mördad kvinna som påträffas i en skogsglänta utanför Olofstorp. Gärningsmannen har gått närmast rituellt till väga och Göteborgspolisen tvingas ta till ovanliga metoder för att ringa in den udda förövaren.

Det är Gissys tionde deckare. Böckerna om Mortland har en egen fanklubb, och det finns skäl att tro att också den femte boken med den sympatiske tidningsmannen och änkemannen blir efterfrågad.