Kort om författaren

Peter Gissy är född 1947 och han växte upp i Landskrona. Efter handelsstudenten i Helsingborg 1967 pluggade han vid universitetet i Lund under några år innan han sökte in på Journalisthögskolan i Stockholm. Han flyttade till Göteborg 1971 och har sedan dess varit bosatt där. Han har alltid skrivit. I mitten av 1970-talet följde en rad översättningar - både skönlitteratur och fackböcker - innan han debuterade med egna böcker.

1986 debuterade Gissy på ICA Bokförlag med "Ska vi spela kort?" - ett 30-tal kortspel för barn som Gissy själv hittat på. Boken gavs ut i alla nordiska länder och utkom även i delvis ny version på Berghs förlag 2010 ("Roliga kortspel för barn").

RÖD DÖD

Skönlitterärt debuterade Gissy med "Röd Död" 1996, en deckare som väckte stor uppmärksamhet och bland annat gick som följetong i kvällstidningen GT. I rask följd skrev han ytterligare fyra böcker med Kent Mortland i hjälterollen - böcker har blivit populära och fått en egen fanclub.

MEDICINSKA DECKARE

Han har även skrivit tre medicinska thrillers om akutläkare Robert Krüger på Sahlgrenska som sålt i stora upplagor via jultidningsförlagen. Böckerna kallas "Diagnos-deckarna" av deckarentusiasterna.

En serie barndeckare med Jill och Jonatan (den sjunde utkom våren 2010) har gett honom nya läsare i de lägre åldrarna, och Gissy är mycket ute i skolorna och pratar "böcker". Barnböckerna, bl a fem om Bellman och ryssen som startat deckarfirma, samt Millie-böckerna, har bidragit till att han lånats flitigt på biblioteken.

VINNARE AV DECKARNOVELLTÄVLING

2002 vann han deckarnovelltävlingen "Årets deckarnovell" och den finns återgiven i Piratförlagets antologi "Döden på isen". Dessutom pristagare i Bonnier Carlsens stora manustävling på temat historia. Hans bok om Christoffer Columbus första resa över Atlanten 1492 heter "Det största av alla äventyr".

På fritiden läser han helst biografier, gärna med historiska förtecken. Historieintresset har att göra med att hans föräldrar var sudettyskar - dvs de kom från den delen av Tjeckoslovakien som intogs av Hitler 1938 (Böhmen och Mähren. Han har delvis skrivit om sin bakgrund i "Gul ondska").

 

Namn: Peter Gissy

Född: 1947

Bor: I centrala Göteborg

Familj: Fyra barn, sex barnbarn

Böcker: 50-talet böcker bakom sig - mest känd som deckarförfattare av både barn- och ungdomsböcker. Har även översatt tiotalet böcker från engelska/danska.

Bakgrund: författare

Övrigt: Varit kursledare vid Skrivarakademin, Göteborg, samt Ordfront och ABF.

Aktuellt: Deckaren ”Det fjärde fingret” utkom i april i år – det är en fortsättning på ”En avgörande ledtråd” som i höst kommer på tre språk.