Recensioner

Om Det fjärde fingret

"Såsom sin föregångare ät även den här uppföljaren en spännande och underhållande bok. Den är välskriven och lättläst. En riktigt spännande roman att krypa upp i soffan med. Som innan så ät man lockad att gissa sig till den skyldige, men handlingen ät mer komplicerad än man tror." (Binasbooks)

"Boken är spännande och obehaglig på ett nagelbitande sätt och på vägen mot lösningen finns det flera engagerande berättelser kring karaktärerna. Peter Gissy flirtar med sin gamla hemstad Landskrona i sina böcker och det gick inte mig förbi att det var även så i Det fjärde fingret."
(Bokluckan.se)

"Peter Gissys nya kriminalroman är en fortsättning på En avgörande ledtråd från 2021, men kan även läsas fristående. Läsaren möter återigen det sammansvetsade teamet hos Göteborgspolisen och rättspsykologen Michelle Mohlin. I förra boken råkade Michelle riktigt illa ut men nu är hon tillbaka efter en halvårslång rehabilitering. Hon är både fysiskt och psykiskt skör och får stöttning av sina gamla vänner från kvinnojouren där hon var aktiv tidigare. Hennes kunskaper ställs på prov när en hobbyfiskare hittar en ung kvinna mördad ute i naturen. Kvinnan är naken och på ena handen är fingrarna bortklippta. Spåren leder till en träningsklubb där hon arbetade, men det visar sig att hon tjänade extra pengar på annat sätt, hemma i sin lägenhet. En av hennes manliga kunder hittas senare mördad och dumpad i älven. Kvinnans holländske pappa beter sig mystiskt och pojkvännen slirar på sanningen, men mördaren och motivet finns att söka på en annan plats. Gissy skriver rappt med en lättillgänglig språkbehandling och han håller intrigen vid liv genom samtliga 82 kapitel i denna spänningsladdade berättelse om det sorgliga resultatet av kärlek som slår fel, psykisk ohälsa, kollegialt polisarbete och om vänner som ställer upp i vått och torrt."
(BTJ-häftet nr 13, 2022)

"Detaljernas mästare är tillbaka med ny bok!"
(Torslanda-Öckerötidningen juli 2022)

"Jag tyckte verkligen om den första boken, men den här var ännu bättre! Man kom lätt in i handlingen, en riktig bladvändare och nagelbitare! Jag har inte kunnat släppa den idag, den har varit med mig överallt. Jag rekommenderar verkligen denna deckare som är perfekt att ha med sig på semestern/stranden. Helt outstanding!" (agnethas_boktips juli 2022)

”Boken fångade mig verkligen på första sidorna och så förblev det genom hela boken. En mycket spännande deckare, i mitt tycke. Jag gillar hur författaren på ett målande sätt beskriver de olika karaktärerna, alla miljöer och olika platser. Jag är personligen inte så välbekant med Göteborg som stad, men jag hade inga problem att skapa egna bilder av de olika platserna. Denna deckare tycker jag ni ska läsa! Jag hoppas verkligen på en fortsättning i serien.” (Deckarkatten oktober 2022)

Om En avgörande ledtråd

”Romanen är en otäckt spännande och våldsam nagelbitare i sju delar om män vars behov av makt över kvinnor är omättligt, om bestialiska mord men också om kollegial konkurrens, frustration och vänskapsband hos polisen, skriven på ett lättillgängligt språk.”
(Ur BTJ-häftet nr 6, februari 2021)

”En riktigt bladvändare som inte går att lägga ifrån sig. En otroligt välskriven bok. Även om boken är runt 600 sidor så kapiteln helt lagom. En del kanske tycker att man borde kunna de kortat ner det lite men det tycker inte jag. Dramakurvorna går lagom upp och ner och den röda tråden följdes genom hela boken. Mycket bra miljöbeskrivningar, detaljrika och trovärdiga. Fantastiska karaktärs gestallningarna. Man får verkligen lära känna karaktärerna på djupet. Slutet var oväntat och proffsigt skrivet, välplanerat. Gillar omslaget på boken. Ett mästerverk helt enkelt.”
(Ur Systrarna Boktokigas blogg 28 mars)

”Det var full gas redan från första sidan! Den här var svår att lägga ifrån sig och jag bara längtade efter att sluta jobbet för att fortsätta läsa och få veta hur det skulle sluta. Jag rekommenderar denna varmt, så himla bra!”
(Ur Agnethas_boktips 31 mars)

"En avgörande ledtråd var riktigt spännande, välskriven och en bladvändare. Karaktärer och miljöer är välgestaltade och alla kapitlen avslutades med en cliffhanger så det var bara att fortsätta lyssna. Spänningen stegrades sig ändå till sista sidan och storyn var inte förutsägbar."
(Ur Omnible.se)

Om Röd död

"En höjdare! Spännande och otäckt realistiskt kryper intrigen under skinnet på en. Börjar man läsa är man fast."
Jan Jingryd, TV-producent

"En anmärkningsvärt stark debut i genren."
Deckartidskriften Jury

Om Vit sorg

"Gissy snärjer snart läsaren och får smått smygande spänningen att stiga. Närmast överrumplad upptäcker man att tiden rusat iväg."
Helsingborgs Dagblad

"Rasande skickligt. Du får en särskild plats på min hylla, Gissy!"
Norrköpings Tidningar

"Med Vit Sorg har Gissy etablerat sig bland de främre i kön av svenska thrillerförfattare. Mortland kan bli en ny älskling hos läsarna."
Gotlands Tidningar

"Det har frågats i dagspressen vem som skulle kunna ta upp mankells mantel när sviten om Wallander tar slut. Det går att tänka sig att Gissy kommer på förslag."
Dast magazin

"En bra deckare = en bra helg. I Peter Gissys andra bok om tidningsmannen Kent Mortland dras han in i en nynazistisk härva..."
Amelia

"Gissy laborerar snyggt med en biintrig om en rad självmord som i själva verket är mord och ger sig rentav in i rena deckarslutledningar... men huvudsakligen är historien en svensk Schakalen-variant."
Bo Lundin, Jury

"Snabba kast i handlingen och en intensivt spännande upplösning håller läsarintresset vid liv."
GT

"Högst troligt att vi får se den här thrillern på bio eller i TV."
Bibliotekstjänst

Om Blå åtrå

"Gissy är smart, annorlunda. Han vågar ta nya grepp, han är på väg att bli en av de stora thrillerförfattarna i landet.”
Gotlands Tidningar

"Ibland är handlingen mycket ruskig. Intrigen är stark, upplösningen är oväntad ända fram till sista sidan."
Sköna Dagar

"Mortland är en trevlig bekantskap. handlingen bjuder på en hel del överrasknignar ochblir stundtals rejält spännande och actionfylld."
Smålands-Tidningen

"När man läser en deckare vill man gärna försöka lista ut vem som är gärningsman. Herlst ska man gissa fel. Här lyckas Gissy luras ganska bra genom att väva samman flera spår. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig Blå åtrå i TV-version."
Västervik-Tidningen

Om Svart hämnd

"Gissy är en habil och välskrivande thrillerförfattare. Det är inte konstigt att Mortland har en egen fanclub."
Sydsvenska Dagbladet

"Peter Gissy är med sin Mortlandserie på väg att skriva in sig i svensk deckarhistoria. Underhållning och spänning av hög klass!"
Folkbladet Norrköping

"Stilsäkert. Tillika höjs och sänks tempot på ett medvetet och klokt sätt. Och längs vägen kommer någon att fundera över, till exempel att en familj är något bara andra har, att det som äger rum nu alltid har ett förflutet, att lojaliteter är svåra att vårda..."
GT

"Historien om de två mördade kvinnorna i Göteborg och det försvunna sexåriga vittnet stegras och förtätas på ett gediget sätt."
Deckartidskriften DAST

Om Man med kapuschong

"Överraskande och högt tempo. Inledningen är gastkramande. En ung kvinna vaknar mitt i natten. Hon tycker sig se något röra sig utanför fönstret. Lägenheten ligger på första våningsplanet och i mörkret är det alldeles för enkelt för vem som helst att ta sig upp på henne balkong. Det är inte bara hon som får ångest - med viss rätt. Jag känner också obehaget komma krypande. En spännande, välskriven polisroman som känns fast förankrad i dagens verklighet."
Aftonbladet

Om Diagnos: Mördad

”Trots att året är ungt vågar jag påstå att Peter Gissys Diagnos: Mördad kan bli 2006 års bästa svenska kriminalroman. Den/de som ska utmana måste prestera något utöver det vanliga.”
Eskilstunakuriren

"Är man som jag svag för fiktiva sjukhusmiljöer, och gillar bra krim, kan man gott stifta bekantskap med Peter Gissy.
Hans hjälte är Robert Krüger, akutläkare på Sahlgrenska. Det är han som försöker rädda livet på den första av de knivhuggna kvinnorna.
Sedan också den andra.
Polisen från våldsroteln som får hand om jakten på vad som verkar vara en seriemördare heter Mia Baltzarsdotter.
Historien är snyggt berättad, rapp och välklippt som en film. Karaktärerna känns gjutna."
GT

Om Diagnos: Strypt

”Författaren hör utan tvekan till de främsta bland kriminalromanförfattarna i Sverige.”
Bibliotekstjänst

Om Diagnos: Gisslan

”Det är proffsigt. Gissy spelar i A-laget”
Falukuriren

"Diagnos: Gisslan av Peter Gissy var väldigt spännande och hade ett oväntat slut. Den var faktiskt svår att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa."
NakedSushi

"Spänningen finns där hela tiden."
Bibliotekstjänst

"Peter Gissys tredje bok om läkaren Robert Krüger kom ut för någon månad sidan och heter Diagnos: Gisslan. Det är den klart bästa av hans böcker i den serien hittills.
Boken har en intensiv start. Det är trevligt att känna igen personerna från de tidigare böckerna. Detta är den tredje boken jag läser av hans serie om läkaren Robert Krüger och hans sambo Jonna Hammar. Böckerna blir bättre och snart sällar sig Peter Gissy till de stora nutida deckarförfattarna som Håkan Nesser och Åsa Larsson."

Om Gul ondska (utkom hösten 2010, i pocket mars 2011)

Recensioner på nätet:

"Jag har läst flera Peter Gissy-böcker tidigare, och detta är en av hans bästa. Framför alllt är det det enkla och flytande språket och att handlingen är rakt på sak som gör att jag gillar den. En typisk solstolskriminalare!"

"Spännande och händelserik deckare. Handlingen drivs hela tiden framåt och det finns en röd tråd genom hela boken. En bok som är svår att lägga ifrån sig."

"Peter Gissy är nog lite underskattad. Han har ett fint språkbruk och bra karaktärskildringar Jag gillar också relationen mellan Kent och hans dotter samt den historiska kopplingen."

"Författaren Peter Gissys klarsynthet och snygga vändningar kastar den ödmjuka journalisten Kent Mortland genom ett äventyr i Tyskland... Med stilistik väver Peter Gissy ledtrådar och verklighetstrogna detaljer om vartannat. Som läsare är det svårt att ana vad som komma skall och inte heller går det att ana vem mördaren är. Gul ondska är en bok som ger starka känslor då man märker av den självbiografiska tonen."

"En bok som jag vill rekommendera den som gillar handlingsorienterade böcker. Det är en deckare - Gissys tionde - och det finns en ton i den som är sympatisk. En bladvändare! Gissy skriver så att man inte kan sluta läsa - det finns en framåtrörelse hela tiden."